• 1969-es Camaro Yenko, nyolchengeres motor, 7000 ccm
  • 1977-es Corvette, V elrendezésu, nyolchengeres motor, 5700 ccm
  • 1969-es Camaro, nyolchengeres motor, 5733 ccm

By ricdatalab.net

Érdekességek: Jelen pillanatban, az országban az első és egyetlen példány. Amerikában ugyancsak ritka, 1969-ben csupán csak 201 db-ot készítettek.
Csak 1969-ben gyártották ezt a karosszéria formát. A Camaro volt abban az időben a válasz a Ford Mustang-jára, mely a versenypályákon is megállta a helyét.
Donald „Don” Yenko (1927. márc. 27. – 1987. márc. 5.) saját elképzelése által átalakított és tuningolt változat, melyet a General Motors hivatalosan nem tekintett sajátjának. Hamar kedvelt modell lett a versenyezni szándékozók körében.  Az eredeti papírokkal rendelkező Donald Yenko által értékesített autók értéke mára nagyon magas lett, 2008 szeptemberében egy eredeti példány árverésen 2,2 millió dollárért talált gazdára. A GM látva a legendás autóversenyző és építő Don Yenko értékesítési sikereit, forgalomba hozta a gyári tuning változatot „COPO” néven, de ez a változat mára szintén nagyon értékes lett, soha nem tudta legyőzni a Yenko legendát.
Az „SYC” és a „Yenko SC” felirat „Yenko Super Car”-t (Yenko Szuper Autót) jelenti. Kizáróla fekete beltérrel volt rendelhető. Donald Yenko híres autóversenyző és autóépítő volt a Pennsylvania-i Canosburgban. Versenyzőként nem elégedett meg az amerikai autógyártás gyárilag kiadott modelljeivel, így mind hajtásláncában, mind futóműveiben megerősített, optikai tuninggal is felruházott egyedi autókat épített. Amerikában ugyanolyan ismert és elismert autóépítő mint az európában jóval ismertebb Carol Shelby (Shelby Cobra). Több GM típust is módosított, például Corvair, Corvette, Camaro, Chevelle, Nova. Sikeres aktív autóversenyzői pályafutása után édesapja Chevrolet kereskedését vezette tovább. 1957-ben megalapította a Chevrolet Performance Shop-ot melynek katalógusából kiválaszthatták a vevők a nekik tetsző tuning alkatrészeket, melyeket Yenko műhelye beszerelt a megrendelt autóba. 1967-ben Zora Arkus Duntov (Yenko Barátja) kifejlesztette a ZL-1 típusjelű alumínium motorblokkot a Corvette részére, de a drága gyártástechnológia miatt végül a GM-nél lemondtak az újításról így Yenko hozzájutott a gyártószerszámokhoz. A legértékesebb Yenko Camarokat ezzel a ZL-1 típusjelű alumínium motorblokkal szerelték. 69 db készül ebből a változatból, de az autó 7200 dolláros árából 4100 dollárba került csak a motor, ez annyira drága volt, hogy nem is gyártottak többet belőle. 0-ról 100-ra 3.5 másodperc alatt gyorsult az 1,6 tonnás autó. Yenko 1987-ben három utasával együtt repülőgépbalesetben vesztette életét. A GM 2009-ben megvásárolta a névhasználatot így az új Camaroból is létezik Yenko változat.

Gyártás éve: 1969  
Gyártás helye: Northwood (USA) Kormányzás: szervókormány
Motor: V elrendezésu,
nyolchengeres motor, 7000 ccm
Fékrendszer: elol tárcsa, hátul dobfék,
szervó rásegítéssel
Teljesítmény: 425LE (315 kW) Öntömeg: 1644 kg
Sebességváltó: 4 sebességes kéziváltó Legnagyobb sebesség: 140 mph, 225 km/h
Meghajtás: hátsókerék meghajtású Átlagfogyasztás: 22 liter/100 km

Jellemzője a nagyobb teljesítményű motoron kívül a hozzá tartozó komolyabb erőátvitel, a négyfokozatú Muncie M21/M22 váltótípusok, a 12 csavaros hátsóhíd, speres bolygómű és 4.10:1-es végáttét, erősebb stabilizátor rúd. Kívülről a púpos motorháztető különbözteti meg a szériakviteltől, valamint egyedi matricázása, kívül-belül , és a kormányoszlopra szerelt fordulaszámmérő óra. A 140mph-es (230km/h-ra), mely azért különleges, mert abban az időben csak 120mph-ig (200km/h-ra) voltak skálázva. Emblémái is teljesen egyediek. Korhű alumínium 15”-os felnik elől-hátul, mely már 1969-ben is létezett, dátumkódos szélvédők és oldalüvegek.
A nagyon erős motor a kéziváltóval és a 4.10:1 végáttétellel egyedülálló gyorsulási élményt eredményez. Agresszív gázadásra minden sebességfokozatban könnyedén túlpörög mindkét hátsókerék.
A kiállított autó egyik különlegessége a hibátlanul működő gyári rádió! A másik pedig, hogy a legendás 427 cubic inches (7000ccm-es) L-72 típusjelű motor hajtja.